Het reinigen van uitlaatgassen is noodzakelijk om ons voertuig legaal te laten rijden op bijna alle wegen in de wereld. Dit wordt mogelijk gemaakt door katalysatoren, die ervoor zorgen dat de uitlaatgassen worden gereinigd. Deze onderdelen verslijten en sommige mensen maken gebruik van vervangers. Is dit een goede zaak?

Fundamentele verschillen

Een vervanger voor een originele katalysator wordt geacht precies dezelfde taken uit te voeren als een katalysator, namelijk de uitlaatgassen reinigen van schadelijke chemische verbindingen. Een originele katalysator verschilt echter van een vervangingskatalysator, omdat het monoliet minder edele metalen bevat. Daarnaast is er een groot verschil in de kwaliteit van de afwerking, want een originele katalysator kan veel langer meegaan dan een vervangingskatalysator. Door het aanzienlijke prijsverschil ten gunste van vervangers worden ze echter vaak vervangen.

Wat te doen met een gebruikte vervanger?

Als u een gebruikte vervangingskatalysator heeft, moet u daarmee doen wat u met een gebruikte originele katalysator ook zou moeten doen. Het beste is hem terug te brengen naar een opkooppunt van katalysatoren, waar de edele metalen terug worden gewonnen, die vervolgens in andere sectoren zullen worden gebruikt. Het bedrag dat u voor de vervanger krijgt hangt af van de hoeveelheid edele metalen die erin zit.