Wanneer we schrijven over de katalysatoren die we kopen, noemen we meestal modellen afkomstig van personenauto’s of vrachtwagens. Katalysatoren worden veel gebruikt in de auto-, scheepvaart-, offroad- en stationaire industrie voor diesel-, benzine- en biogasmotoren.

U moet echter weten dat katalysatoren ook voorkomen in de bouw, industrie, mijnbouw en landbouwmachines. Ze worden gebruikt in industriële thermische centrales, kolencentrales en kolen turbines. Hun elementaire samenstelling hangt af van de specifieke reacties waaraan ze deelnemen.

Er is onder meer een monoliet te vinden die rijk is aan waardevolle metalen in kolenketels, filters, ovens. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in petrochemische fabrieken die benzine en andere van aardolie afgeleide brandstoffen produceren. Na verloop van tijd worden katalysatoren die niet kunnen worden geregenereerd afval. In het recyclingproces is het echter mogelijk waardevolle elementen terug te winnen die weer in veel industrieën kunnen worden gebruikt.

De monoliet komt in verschillende vormen naar ons laboratorium – in blokken die lijken op honingraten, in stukjes, korrels, pellets of in de vorm van zand.

Voor de behoeften van onze klanten analyseren we de elementaire samenstelling van het geleverde materiaal. We controleren de inhoud van edele metalen met behulp van apparaten zoals de XRF en ICP-MS spectrometer.